Når skal folk lære seg å sjekke om det de legger ut på Facebook faktisk er sant?

Faksimile fra Facebook.

Jeg kan forstå sinnet, hvis det hadde vært sant. Men en kort googling viste selvsagt at det bare var tull og tøv. Saken er den at Senterpartiet i Lærdal ifølge Utrop (som igjen siterer NRK) vil gi flyktninger bilsertifikat slik at de kan komme seg til og fra arbeid. De påpekes at kollektivtilbudet i bygda er dårlig, og at det derfor er nødvendig med bil. Faktisk.no har sett på disse påstandene, og deres artikkel kan du lese her.

Men. Dette er ikke noe som er vedtatt i kommunen, og det er så vidt jeg kan se ikke noe som Senterpartiet sentralt foreslår for alle flyktninger i Norge. Derimot er dette et forslag som kommer fra et lokallag for å kunne hjelpe flyktninger lokalt. For min del vet jeg ikke hva jeg synes om dette forslaget. I utgangspunktet virker det som en god ide, selv om det kanskje bør gjelde for norskfødte også i så fall. Men det er antakeligvis mulig å få støtte til sertifikat i spesielle tilfeller hos Nav allerede, så jeg er ikke helt sikker.

Jeg tror det er flere misforståelser her. For det første, ifølge Store Norske Leksikon er flyktninger «enhver person som befinner seg utenfor det land han er borger av på grunn av velbegrunnet frykt for å bli forfulgt på grunn av rase, religion, nasjonalitet, politisk oppfatning eller tilhørighet til en spesiell sosial gruppe». Dette betyr at man må ha et reellt beskyttelsesbehov for å kunne få status som flyktning. Det er ikke nok å bare ville ha et bedre liv eller mer penger for å få en slik status, det må være stor sannsynlighet for at du vil bli forfulgt hvis du blir værende for å komme inn under denne paragrafen.

Samtidig er alltid en flyktning en innvandrer. Det gjelder bare å skjønne at en innvandrer ikke alltid er en flyktning. Her surrer mange. En innvandrer kan like gjerne være en person fra Sverige som en fra Somalia. Og en innvandrer har ikke noen særlige rettigheter i Norge. Kommer du fra utenfor Schengen-området må du ha oppholdstillatelse i Norge, og kan bli sendt hjem eller avvist på grensen hvis så ikke er tilfelle. Folk innenfor Schengen-området kan flytte fritt, på samme måte som en nordmann kan flytte hvor han eller hun vil i Norge. Men dette er altså ikke flyktninger.

Sistnevnte har en god del flere rettigheter enn en «vanlig» innvandrer. De vil få hjelp til å etablere seg i Norge, både med et engangsbeløp og kurs i norsk språk og samfunn, som de plikter å delta på. Grunnen til at de får etableringshjelp er at siden de er flyktninger kan man i de fleste tilfeller regne med at de ikke har fått med seg så mye fra hjemlandet. Derfor er det naturlig at de får hjelp til å etablere seg i Norge. Men dette er et engangsbeløp, ikke noe de får hver måned, slike enkelte ser ut til å tro. Akkurat denne problemstillingen tok bloggeren Gunnar Tjomlid opp i denne bloggposten for noen år siden.

Så hvorfor er folk så ukritiske til hva de deler? Vel, det er en kjent sak at man lettere tror på påstander som stemmer med ens egen oppfattelse av ting. Tror du at statsministeren egentlig er Hitler i forkledning, så vil du lettere svelge en slik påstand fra andre. Pluss, det er sikkert litt misunnelse også. Det er lett å tenke at innvandrere druknes i penger hvis man ser dem med en smarttelefon. Drit i at man ikke kjenner hele historien dere, og at man kan få tak i slike telefoner til noen få hundrelapper.

Nei, spør deg selv om det du leser er riktig før du deler. Og er påstandene helt utrolige, så er de ofte det, nemlig ikke til å tro.

 

Blogglistenhits
Posted in Facebook, Innvandring, Internett, Norge, Samfunn and tagged , , , , .

One Comment

  1. Pingback: Hold kjeft hvis du ikke tåler å få kritikk! – Jan Roger Olsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.