Her er grunnen til at jeg ikke feirer jul sammen med kona mi

Julefeiringa står for døren, og selv om vi er relativt nygifte kommer jeg ikke til å feire den sammen med henne. Grunnen er foreldrene mine.

Neida, det er ikke det at de ikke liker henne, heller tvert imot. Det er bare det at de er ganske gamle, 88 og 76 år, og at jeg vil feire jula sammen med dem mens de ennå er til. Samtidig vil kona mi feire med sine, dermed blir det slik. Jeg drar tilbake til henne i romjula, så vi feirer nyttår sammen.

Det skrives mye om at gamle mennesker (og forsåvidt andre også) sitter alene i jula, og det er utrolig trist. For min del handler dette om at jeg synes det er utrolig koselig å være sammen med foreldrene mine. I tillegg er det det at jeg ikke vil sitte og angre på at jeg ikke var sammen med dem når de en gang er borte. Jeg vet at det betyr mye for dem at jeg kommer hjem også, og at de elsker å skjemme bort meg og broren min. De er virkelig verdens snilleste mennesker, så jeg får litt dårlig samvittighet for å ta så mye imot. Men jeg prøver å hjelpe så godt jeg kan. Det er bare det at de er ikke så glade i å ta imot hjelp.

Så til slutt skal jeg være veldig sentimental, og kanskje irriterende politisk korrekt. Først og fremst: Det går an å ringe til folk. Hvis du ikke har mulighet til å besøke foreldrene dine eller noen andre som er alene i jula, så ring dem. Det er veldig mye mer enn å ikke gjøre noe. De vil i det minste skjønne at de betyr noe for deg.

Hvis du sitter med unger og full pakke, så kan dere heller invitere foreldrene deres hjem til dere. Det er ofte det enkleste, og alle får være sammen. Jeg vet at mange velger en slik løsning. Du trenger ikke å varte opp med sju slag, femten kilo ribbe og pinnekjøtt, det går an å ta det helt enkelt. Det viktigste er at folk får være sammen.

Det samme gjelder hvis foreldrene dine eller noen andre i nær familie har havnet på sykehjem. Ta dem med deg hjem, og la dem få kose seg sammen med deg og dine. Det krever ikke så mye arbeid, og det betyr mye for de det gjelder.

Ensomhet er en forferdelig ting, og den rammer aldri så hardt som i jula. Men det skal ikke så mye til for å forandre på det.

Så, det var dagens moralpreken. Hva synes du? Gi meg tilbakemelding i kommentarfeltet under. Og ha ei flott jul!

Posted in personlig, Samfunn, tanker and tagged , , , , .

3 Comments

  1. Jeg er full av respekt for valget – og «konemor» er på samme linje, så sier jeg deres valg. En riktig God Jul til dere alle.

  2. Fin måte å gjøre d på syns æ 😊
    Dokker har funne ei grei løsning på ting.
    Åkei så får dokker 2 ikke feira jula ilag… men som du sei sjøl dokker får nyttårsaften ilag 😊
    Nyt førjulstida ilag 💖
    Klæm😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *