Min uke med konebilen: Dronning Kia og meg

Denne uka har jeg fått svaret på hvordan det er å leve med en Kia. Yep, jeg og kona mi har byttet bil for ei stund.

Mens hun har kost seg med min Volkswagen Golf har jeg kjørt hennes svarte Kia Cee’d. Grunnen var så enkel at bilen hennes har vært tungstartet i kulda, og jeg skulle fikse det. Det er nemlig en diesel, og de kan fort bli vanskelig å få start på når det blir et tosifret antall kuldegrader, og det skulle jeg ordne i uka som gikk.

Nå lurer du sikkert på om den ikke er like tungstartet sammen med meg. Svaret er nei. Selv om vi er gift, så bor vi ikke sammen. Vi er litt motsatte av alle andre. Mens svært mange bor sammen uten å være gift, så er vi gift uten å bo sammen. Hun bor i indre deler av Fauske kommune, mens jeg bor i Bodø, og det er som regel mye kaldere der enn her. Om vinteren kan det være jævlig kaldt. Ikke helt Røros- eller Finnmark-kaldt, men likevel kaldt.

Så jeg tok altså hennes bil med meg hjem da jeg var hos henne forrige helg. Det var slettes ikke gærent. Sør-Korea, der Kia kommer fra, er ikke noe uland, og det synes på bilene de lager. Selv om Kia regnes for å være et billig merke er det ikke noen Lada heller. Jeg var positivt overrasket.

Det jeg ikke var like fornøyd med var dekkene. Dekkene som står på den bilen er ikke like bra som de på min bil, for å si det pent. Det føltes som å kjøre en rattkjelke på den tynne ishinna mellom Fauske og Bodø. Fra der hun bor til Fauske forsvant alle mine fordommer mot religion, og jeg ba til både Allah og Gud om at det måtte gå bra. Det er utrolig hvor mange synder jeg fikk bekjent på de rundt 40 minuttene denne delen av turen tok.

Men både jeg og bilen overlevde, og vi kom fram i ett stykke. Eller, to, for å være helt nøyaktig.

Mandagen kom, og jeg fikk bestilt delene som trengtes. Det var nye glødeplugger, som for de uinnvidde er til for å varme opp lufta som kommer inn i motoren, og dermed gjøre det mulig å starte dieseldyret i kaldt vær. De kom på fredag, og skiftet gikk ganske udramatisk. Jeg fryktet det verste på forhånd. Jeg har hørt om alle slags mareritt om slike bytter. Glødeplugger er nemlig ganske skjøre saker, og kan fort knekke hvis de sitter for godt. Da er helvete løs, mildt sagt. Heldigvis skjedde ikke det denne gang, og det var med et lettelsens sukk jeg skrudde i de nye.

Olje og filter byttet jeg også, pluss at jeg kikket litt på luftfilteret. Det var, eh, interessant. Et luftfilter skal hindre støv og sand å komme inn i motoren, og filteret på akkurat denne bilen hadde gjort jobben. Faktisk vil jeg si at det hadde gjort jobben på overtid. Det var ikke som å piske en død hest, det var mer som å piske en hestebiff etter at den var spist. Og kommet ut bak. Filteret var så fullt av støv at selv etter at jeg hadde forsøkt å blåse vekk skitten var det nok dritt igjen til å gruse minst en gårdsplass. Faen ikke rart at motoren hadde vært tungstartet, den fikk jo ikke luft stakkars.

Heldigvis var Biltema redningen. Jeg skal ærlig innrømme at jeg er litt skeptisk til å kjøpe deler der, men jeg satser på at et nytt Biltema-filter er bedre enn en totalt utbrukt originalfilter.

Det skal sies at dette ikke er første gangen jeg skrur på bilen til kona mi. Jeg har tidligere byttet både bremser og framfjærer på den, og jeg har hver gang blitt overrasket over hvor lett det har gått. Kia har faktisk laget en bil det er mulig å skru på uten å være Supermann.

Til sammenlikning: Jeg byttet framfjærer på hennes og min bil rett etter hverandre. Mens det tok to timer på hennes bil brukte jeg 3,5 på min. 3,5 dager… Det var faen ikke en eneste skrue som ville løsne lett på den satans bilen. Absolutt alt jeg gjorde var en kamp.

Så nå vurderer jeg faktisk å bytte til Kia neste gang det skal investeres i ny bil. Men ikke si det til noen.

Hva synes du om Kia eller Volkswagen? Eller er du religiøst opptatt av helt andre merker? La meg få vite det i kommentarfeltet!

Posted in Bil, Bodø, tanker and tagged , , , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *