Når våre folkevalgte blir rævkjørt, og de synes det var godt

I 2018 brukte Nordland fylkeskommune og Bodø kommune til sammen 709.000 kroner på nakenfotografering. Nå er bildene destruert, og vi sitter igjen med minnene og regninga.

Det ble stor ståhei da det ble kjent at den verdensberømte fotografen Spencer Tunick skulle fotografere en haug med nakne mennesker i Bodø i prosjektet som het Bodø Bodyscape. Ikke på grunn av nakenheten, men fordi prosjektet ble støttet med 300.000 kroner hver fra fylket og kommunen. I tillegg kostet det 79.000 kroner i forprosjektering og 15.000 ekstra til selve gjennomføringen ifølge Avisa Nordland.

Les også: Nakenbildene kostet 700.000 kroner av offentlige midler – nå er bildene destruert

Nå viser det seg altså at bildene som ble stilt ut har blitt ødelagte, etter avtale med kunstneren selv. Det hele var visst en performance, der selve fotograferingen, pluss utendørsutstillingen, var kunsten, og ikke de ferdige bildene. De selger han i stedet for 25.000 dollar, eller drøye 200.000 kroner per stykk. Selv om de er 150 ganger 177 centimeter store er det en stiv pris.

Nordland fylkeskommune vurderer på toppen av det hele å kjøpe et av dem. Det er til å grine av. Med tanke på at han fikk 450.000 kroner i honorar for performancen sin, så kunne han i det minste donert et bilde til fylket. Og fylket burde satt som en betingelse at han skulle gjøre det. Nå kan han le hele veien til banken mens han tenker på alt han har tjent helt uten å ha utgifter på det.

Jeg har ikke noe imot at våre myndigheter bruker penger på kunst. Det er helt greit at teatre og kunstnere får støtte. For ikke å snakke om korps og en hel haug med amatører. Men det kan jo være greit å sitte igjen med noe etterpå.

Ifølge Aase Refsnes (SV), som er fylkesråd for kultur i Nordland fylke, var det hele tiden meningen at bildene skulle ødelegges, og at dette var uttalt før fotograferingen skjedde. Det er godt mulig hun har rett, men jeg hadde ikke fått det med meg i alle fall, og ut fra oppslagene ser det ikke ut til at jeg var den eneste. Bildene skal også ha vært ganske ødelagte fra før av etter å ha stått ute i to måneder, hvilket jeg ikke tviler på. Men det hele gir likevel en flau smak i munnen. Og fylkesråden er selvsagt strålende fornøyd. De har fått vist fram Bodø gjennom debatten som ble både før og etter at Tunick kom til Bodø i august.

Det sies at all PR er god PR, men jeg er ikke så sikker. De aller fleste jeg har snakket med rister i alle fall på hodet over dette stuntet. Men kanskje får man godvilje fra andre i offentlige kontorer med det. Andre som ikke skjønner at dette svir i øynene til den vanlige mann og kvinne. For det tror jeg virkelig at det gjør. Bare husk at det til syvende og sist er vi, velgerne, som gir dere muligheten til å bruke skattepengene våre på denne måten, og at vi også kan gi dere sparken. Det er det kanskje på tide å gjøre når sånt som dette skjer.

Så, hva synes du? Kommenter under!

Posted in Bodø, meninger, Nordland, Norge, politikk, Samfunn and tagged , , , .

2 Comments

  1. Deler dine tanker. Når det uttrykkes at man er fornøyd fordi det har utløst en kunstdebatt, da lurer jeg på hvor den debatten har funnet sted. Dette har provosert ja, men det gjør også nedlagte båt og bussruter…..og ekstra når dette settes i sammenheng….og hva sitter Nordland fylkeskommune igjen med? Hva sitter menigmann igjen med? Og europeerne som skal lokkes til å besøke kulturhovedstaden, hva er det de lokkes med? At et 100-talls Bodøværinger noen kalde høstdager stilte nakne opp for fotografering og hadde fornøyelse av det…

    • Ja helt enig. Det er rørende naivt å tro at denne «performancen» har hatt noe særlig betydning for hvor godt folk kjenner til Bodø. Om så tror jeg det har vært av negativ betydning. Man kan lure på om de som har jobbet med dette i kommunen og fylket har sittet i sin egen boble uten å tenke over hvordan dette virker for menigmann. Det er sånt som de burde ha tenkt på siden de jo faktisk jobber for alle oss som bor her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.