Slik reiser du verden rundt alene

Er du lei av å følge strømmen? Er du glad i spesielle reisemål? Da kan det være en ide å reise alene.

Det var nettopp det jeg gjorde for noen år siden, da jeg var single og hadde fast jobb. I stedet for å feriere på sommeren valgte jeg å dele ferien i to, og reise på våren og høsten. Dermed fikk jeg det beste av to verdener; Nord-Norge om sommeren (selv om jeg var på jobb), og utlandet på vår og høst.

Les: UDs reiseinformasjon

Etter noen turer fikk jeg en viss rutine, og det er noen av dem jeg gjerne vil dele med dere her.

1: Begynn i det små.

Også når man skal reise kan det være greit å lære seg å krype før man kan gå. Jeg begynte med Berlin, som er et veldig enkelt og greit reisemål, før jeg gangen etter dro til Krakow i Polen. Så ble det Ukraina, før det etter det ble Moskva. Til slutt havnet jeg i Egypt. På den måten økte jeg vanskelighetsgraden sakte og rolig, og følte meg trygg på ting fordi jeg fikk erfaringer jeg kunne bygge på. Noe som leder meg til neste råd.

Meg foran reaktor fire i Tsjernobyl, som eksploderte i 1986, og forårsaket den verste atomkraftulykken til nå. Et noe spesielt reisemål. Foto: Jan Roger Olsen

2: Forbered deg.

Jeg kjøper alltid Lonely Planets guidebøker for stedet jeg skal til. Det er både for å bruke den mens jeg er på stedet, pluss for å lese meg opp på forhånd. Nei, jeg er ikke sponset av dem, så denne anbefalingen er ordentlig ment. I tillegg er Tripadvisor på nettet veldig bra, pluss at du kan google. Jeg er alltid på utkikk etter litt uvanlige attraksjoner på stedene jeg besøker, derfor søker jeg ofte med ordene off the beaten path (eller track), pluss stedet jeg skal til. Facebook er også bra for å lete opp interessante ting, gjerne i reisegrupper.

3: Ikke prøv å rekke over alt.

Det er bedre å oppleve noen få ting veldig godt enn å stresse rundt for å få med seg alt. Jeg har alltid tre eller fire ting jeg bare ha med meg på en tur. Disse booker jeg gjerne på forhånd for å være sikker på at det ikke er fullt. Resten tar en på sparket. Noe av fordelen med å reise alene er nettopp det at du kan ta ting på sparket. Du trenger ikke å ta hensyn til andre enn deg selv, så utnytt det.

En av pyramidene i Giza utenfor Kairo i Egypt. Foto: Jan Roger Olsen

4: Vær ikke borte for lenge.

Jeg fant fort ut at jeg hadde en smertegrense ved 10-11 dager. Mer enn det ble ensomt. Ikke at jeg ikke snakket med folk, for det gjorde jeg, og det er også noe av fordelene med alenereising, nemlig at folk snakker til deg. Men det ble ensomt likevel. Hva som er din smertegrense må du finne ut av selv. Jeg fant den ved å sakte øke lengden på oppholde fra fire dager i starten, til 11 etter hvert.

5: Tenk på sikkerheten.

Særlig hvis du er dame må du være forsiktig. Det er helt jævlig at damer skal være nødt til å passe seg mer enn menn, men slik er det dessverre noen steder. Følg rådene til det norske utenriksdepartementets nettsider, som forteller om eventuelle farer ved landet du skal til. Sett deg inn i de lokale skikkene for bekledning. Også menn må sørge for å dekke seg til i land som Egypt og andre konservative områder. Vær forsiktig med å gå ut etter mørkets frembrudd, og hold deg til steder som er godt opplyst og med mye folk. Og hold alle verdisaker tett inntil kroppen, gjerne med et pengebelte til penger og pass.

Den røde plass i Moskva, med St. Basil-katedralen i bakgrunnen. Foto: Jan Roger Olsen

6: Kos deg!

Det er lov å ta seg en dag eller tre hvor du bare ligger på stranda, eller slapper av på andre måter. Du må ikke gå rundt 12 timer hver eneste dag. Man må også ta seg tid til god mat, og å bare sitte og se på folkelivet. Det er noe av sjarmen med å reise, synes jeg. Snakk med folk, og vær vennlig. Da kommer du langt, også om språkkunnskapene er dårlige hos deg eller de du møter. Husk at folk i de aller fleste land bruker langt flere høflighetsfraser enn det vi nordmenn er vant til. Behandler du folk med respekt så får du respekt tilbake. Det gjelder like mye overfor ryddegutten som for direktøren.

Dette er mine råd for å få en vellykket alenereise. Flere av disse rådene gjelder i aller høyeste grad om du reiser sammen med noen også. Har du noen gode råd? La meg og alle andre få vite det i kommentarfeltet under!

Posted in reising and tagged , , , , , , , , , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.