Plutselig våknet jeg, og var på tre steder samtidig

Natt til torsdag opplevde jeg å være på tre steder samtidig. Det var en rar og skremmende opplevelse.

Neida, jeg har ikke blitt gal, og jeg har ikke tatt LSD, selv om det hele føltes som en syretripp. Eller, slik jeg har fått beskrevet en syretripp. Jeg har aldri tatt noe sterkere enn alkohol, så jeg kan ikke vite. Det skjedde rett etter at jeg hadde våknet denne natta. Kroppen var full av forkjølelse, og jeg sov dårlig. Det var ikke noe nytt, selv om det er lenge siden sist. Jeg har nemlig hatt slike opplevelser før.

Da jeg var barn og var syk skjedde det ofte. Det føltes som om at kroppen svevde, og at jeg på et merkelig vis kunne være flere steder samtidig. Å beskrive det er vanskelig, men på en eller annen måte virket det helt logisk at jeg kunne hoppe fra et sted til et annet bare gjennom tankene. Jeg kunne være på soverommet samtidig som at jeg var i stua. Mens alt dette skjedde kunne jeg ikke røre meg. Jeg tror i alle fall ikke at jeg kunne det. Etterpå var alt som i ei tåke. Alt føltes uvirkelig.

Før når dette skjedde ble jeg aldri redd, kun fascinert. Det hele var så sprøtt. Jeg skjønte etter hvert hva det var som utløste det også. Det kom alltid hvis jeg hadde feber og var syk, derfor begynte jeg å ta en paracet eller to før jeg la meg i slike tilfeller. Da unngikk jeg det, og sov mye bedre. Jeg tror det var fordi paraceten reduserte feberen. Eller, det virket fordi jeg trodde det virket.

Denne gangen derimot ble jeg skikkelig redd. Det var bare ubehagelig, og jeg ville ut av det så raskt som mulig. Så jeg sto opp og satt meg i stua. Da gikk det over. Men så kom det på nytt da jeg gikk og la meg igjen, derfor ble det mange turer opp. Til slutt ga det seg heldigvis.

Fortsetter under bildet.

John Henry Fuseli – The Nightmare. Maleri fra 1781. Kun fordi det pynter opp på sida. Og fordi det er et kult bilde.

Så hva var dette for noe? Nå er ikke jeg hverken psykolog eller psykiater, så jeg kan bare spekulere. Men jeg tror dette var et tilfelle av søvnparalyse. Det er et velkjent fenomen, som kan skje rett før en sovner eller rett etter at en har våknet. Kroppen er lammet, mens hjernen er lys våken. Det er vanlig med hallusinasjoner i slike tilfeller. Jeg var ikke i stand til å røre meg da disse «ut av kroppen-opplevelsene» oppsto, men jeg hadde det jeg opplevde friskt i minnet rett etterpå da jeg fikk til å røre meg, så jeg er rimelig sikker på at det var dette som skjedde. En ting er i alle fall sikkert; hjernen er virkelig et forunderlig organ.

Hva synes du? Har du hatt slike opplevelser?

Posted in personlig, psykisk and tagged , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.