Maten i New York: Porsjonene holder til ti mann og hest

Vi har vært en del ute og spist her i New York, og det blir alltid mye igjen etter oss.

En god del av maten har vi inntatt på såkalte dinere. Det er spisesteder hvor du sitter i en liten krok med to sofaer på hver side av et bord, og hvor du kan bestille alt mellom himmel og jord. Selvfølgelig er det mye som går igjen. Det er pasta, burgere, kylling av ulikt slag, sandwitcher og en hel haug med desserter, pluss drikke. Men utvalget er veldig bra.

En biff av typen stor. Litt seig, men helt ok på smak. Jeg fikk den i meg, men klarte ikke å få ned løkringene. Alle foto: Jan Roger Olsen

Det som alltid skjer er at vi blir sittende og gispe når i ser hvor mye mat som kommer. Det er gjerne haugen på. Burgerne er ofte halfpounder, noe som burde bli noe sånt som 200 gram, pluss pommes frites tykke som en finger. Hvordan det er mulig for et menneske å få i seg så mye er for meg en gåte. Plassene der det står hvor mange kalorier det er snakk om står det som oftest mellom 1000 og 1200 kalorier. Ifølge iforms kalorikalkulator trenger jeg, med mine rundt 86 kilo og 41 år rundt 3001 kalorier per dag, så det blir ganske heftig med så mye på ett måltid. Jeg tror forøvrig at de underdriver litt også.  Jeg er jo mett før en tredjedel av posjonen er fortært.

Lasagnen som var tygd og spyttet ut igjen. Osten var i tillegg som et lokk oppå. pluss at porsjonen var mye størren enn det det ser ut som på bildet.

En servitør vi hadde skjønte problemet. Han sa at var det noe turistene fra andre land aldri klaget over, så var det størrelsen på porsjonene. Jeg tror ham så gjerne.

En annen ting er at hos dinerne virker det som om at alt skal ihjelkokes. Jeg bestilte lasagne et sted, og det var samme konsistensen på både pastaen, kjøttet og sausen. Nå er ikke jeg noen matekspert, men jeg foretrekker at det er litt motstand når jeg tygger. Kona mi bestilte på samme sted kylling og spaghettig, og hun kalte det bare for spy. Det var som om maten var ferdig tygget da den kom på bordet.

Vi har vært et par ganger på kino her også. Vi er begge ekstremt glade i popcorn, og kan spise tore mengder, men de bøttene vi fikk her var det umulig å spise opp. Sammen med brusbeger på minst en liter (jeg tipper de var på en og en kvart liter cirka) så trengte vi ikke å vente med å spise til selve filmen begynte. Det var mer enn nok til hele filmen. Selv med vår apetitt på poppet mais var det fra ei halv til ei tredjedels bøtte igjen da filmen var ferdig.

Biffen på Hard Rock Cafe på Times Square var glimrende! Veldig god smak, og passe størrelse. Pluss for biffkniv som ser ut som en springkniv.

Det sies at alt er stort i Amerika, eller rettere sagt USA. Det stemmer godt, i alle fall når det gjelder mat. De eneste stedene vi fikk mer normale porsjoner etter norsk målestokk var på McDonalds og på Hard Rock Cafe. De var riktig nok generøse hos sistnevnte også, men ikke overveldende. Og smaken var helt glimrende. Selv om Hard Rock Cafe er noe dyrere enn en del andre steder, så er det vel verdt det, for maten er bra, og konseptet er kult.

Typisk dinerinteriør. Du sitter ganske inneklemt, men likevel komfortabelt. At menyene gjerne er like store som bordet er litt verre.

Men at det må være mye matsvinn i «unaiten» kan det ikke være noe i tvil om. Forhåpentligvis kommer det uteliggerne til gode, i det minste.

Hva tenker du om dette? La meg få vite det i kommentarfeltet under!

Posted in mat, reising and tagged , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.