Samme faen hva du gjør, ikke grip inn hvis du ser noen som blir banket!

For de aller fleste mennesker er det galskap å prøve å stoppe vold. Ta heller og ring politiet, og film gjerne i smug mens du venter på dem.

NB! Jeg vil presisere at dette er mine meninger, og at jeg representerer kun meg selv. Jeg trener Krav Maga, som er en type selvforsvar, men dette har ingenting med dem jeg trener hos å gjøre. Jeg har også jobbet to og et halvt år som ordensvakt på utested.

Tidligere denne uken ble det meldt om at ei 82 år gammel dame hadde blitt slått av en ungdom fordi hun prøvde å få ham og kameratene hans til å slutte med å gjøre hærverk. Det har fått meg til å tenke over hvordan man bør handle i en liknende situasjon, pluss hvis du kommer over vold mot personer.

Man kan ikke annet enn beundre denne damen, som til tross for at hun må kunne sies å være forsvarsløs, turte å si ifra. Det er modig gjort, og særlig med tanke på at det som skjedde kun gikk ut over ting. Men hva hvis du kommer over noen som holder på å banke en person helseløs?

Jeg leser fra tid til annet om voldshendelser på byen, i en buss eller andre steder, og hvor folk spør hvorfor ingen gjorde noe. Det er naturlig å stille et slikt spørsmål. For de aller fleste personer vil jeg si: Ikke prøv å stoppe det! Det store flertallet av mannen og kvinnen på gata har ingen trening i å forsvare seg selv eller andre, og da risikerer man å bli stygt skadet selv hvis man går imellom. For du tror vel ikke at den eller de som holder på stopper sånn helt uten videre? Sannsynligheten er stor for at du blir neste offer. Det er sikker kynisk, men det er faktisk bedre at en person blir skadet enn at to blir det. Det du i stedet bør gjøre er å ringe politiet, for så å filme det som skjer i smug for å sikre beviser, hvis det er mulig å få til.

Les også: Reglene om nødverge og selvtekt

Det kan være noe annet dersom du har trening i selvforsvar. Da må du vurdere om du kan ta deg av dette selv, eller om også du må nøye deg med å ringe politiet. Er det en hel gjeng som slår en person blir kanskje overmakten for stor, men hvis det er bare en eller to (eller flere) kan en person som har trening i selvforsvar klare å ta seg av det. Jeg mener at man må vurdere sine egne evner, og om det finnes noe i nærheten man kan bruke som et våpen. For eksempel en stokk, en stein eller noe annet.

Loven om nødverge tillater at man griper inn med vold for å forsvare en annen person så lenge man ikke går lenger enn nødvendig for å stoppe volden. Det samme gjelder for eiendom også. Du har med andre ord rett til å fysisk stoppe folk som driver med hærverk, men aldri med mer makt enn høyst nødvendig. Når trusselen er over skal du stoppe, ellers blir det du som gjør en straffbar handling.

Jeg skjønner godt at ofre blir bitter over at ingen prøvde å hjelpe dem da de ble utsatt for vold. Det er helt naturlig å føle det slik. Da jeg var unge ble jeg mobbet, og det var ingen som grep inn. Jeg ble aldri banket, men jeg var bitter som bare faen for at ingen gjorde noe. Men jeg tror de samme mekanismene kom inn der som hvis noen blir banket på byen.

Posted in meninger, Norge and tagged , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.