Så er altså vårens vakreste eventyr igang. Yep, dekksesongen har startet

Er det ikke herlig når du har fått på sommerdekkene, og slipper lyden av pigger? Og enda bedre er det når noen andre har gjort jobben med å sette dem på bilen. Da er det litt verre å være den som faktisk gjør jobben.

Man skal ikke klage, men la oss være ærlige, det er ikke akkurat verdens mest givende jobb. Det blir fort veldig rutinepreget. Det er å jekke opp bilen, skru av og sette på hjulene, sjekke trykket i dekkene, og skrive på arbeidsordren. Men alt det går greit så lenge man har hjelp av folk som det går ann å samarbeide med, og hvis kundene er hyggelige.

Dessverre er det enkelte ting som går igjen hver jævla sesong. Det er kunder som stopper rett utenfor verkstedporten, og tror det er bare å kjøre rett inn. – Men jeg har jo time nå, sier de gjerne når vi ber dem om å flytte bilen og henvende seg i kundemottaket. Hver gang lurer jeg på om de ville gjort det samme hos legen. Bare valset rett inn på legekontoret, og gitt blaffen i at det allerede var noen der. Kanskje det er en grunn for at det er så godt stengte dører mellom venteværelse og legekontor.

Og så har du alle de komplett imbesile spørsmålene. Kundene spør gjerne om det er noe feil med spissinga dersom dekkene er skeivslitt. Nei, det er som regel ikke det, det er oftere våre alt annet enn slette veier som er problemet. Grunnen til at folk spør om sånt er at spissinga er det eneste de vet sånn noenlunde hva er, derfor prøver de å virke som om de har peiling ved å stille det spørsmålet.

Fortsetter under bildet.

Utlasting av lastebildekk. Foto: Jan Roger Olsen

Sesongarbeiderne er ikke stort bedre. Altså, det er greit å komme med dumme spørsmål i starten av sesongen, i alle fall så lenge de ikke er helt på jordet. Jeg skjønner også at folk som aldri har jobbet med bil før er nødt til å spørre. Men da en fyr, helt på slutten av sesongen, spurte hva moment var for noe, da holdt jeg på å tilte. Vi bruker momentnøkler til å etterstramme hjulbolter og hjulmuttere for å unngå å dra til for hardt, så jeg syntes ikke det var verdens glupeste kommentar. Han burde visst hva moment var etter å ha brukt en slik nøkkel mange ganger om dagen i en måned. Dessuten, man lærer jo for faen hva moment, eller for å være nøyaktig, dreiemoment er for noe på ungdomsskolen!

En annen perle var han som lurte på hva som skjedde medd arbeidsklær som ble sendt til vask. Han som fikk spørsmålet ble stående å gape i to sekunder før han svarte at det blir rene…

Man kan bli frustrert av sånt. Da gjelder det å finne utløp for det som ikke koster en jobben og noen andre helsa. Humor er viktig. En sesong fikk jeg det for meg å juble og klappe hver gang kundemottakeren kom inn på verkstedet. De andre jeg jobbet med ble gjerne med på applausen. Jeg håper han ikke følte det som mobbing, det var ikke ment sånn i alle fall. En annen gang droppet jeg humoren, og gikk løs på en stabel med brukte dekk med knyttnevene mens jeg brølte. Vi jobbet overtid, derfor var det greit å brøle. Det føltes herlig selv om knokene fikk litt medfart.

Så, i morgen starter eventyret. Påska er over, og det er meldt om godt vær, så da blir det fullt kjør. Gjerne til åtte-ni på kvelden. Det er bare å glede seg.

Posted in Bil, tanker and tagged , , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.