Har du husket på å vaksinere deg?

Visste du at man må revaksinere seg hvert tiende år? Jeg gjorde det på onsdag denne uka.

Fire vaksiner må nemlig oppdateres hvert tiende år, nemlig de mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Dette må man følge opp selv, for så snart man har passert 20 år slutter staten å følge en opp.

Les også: Hvorfor er det viktig å vaksinere?

Jeg er en av de svært mange som ikke har vært klar over dette før nå nylig. Men endelig har jeg fått ut fingern, og tatt turen innom vaksineklinikken i Bodø og fått det gjort. Hun som stakk meg med den potensielt livreddende nåla gjorde en glimrende jobb, så jeg kjente det nesten ikke, til tross for at jeg tok bilder av at hun stakk. Veldig bra!

Det som ikke er like bra er prisen. Vaksinen kostet 820 kroner, og det er etter min mening for dyrt. Dette er sånt som burde gått under egenandelstaket, og ikke vært en ren ekstrautgift. For folk med dårlig råd er dette mye penger å bruke selv om det skjer bare hvert tiende år.

Så hvorfor skal du revaksinere deg? En ting er risikoen for din egen helse, men langt viktigere er risikoen for andres. Mens stivkrampesmitte kommer fra jordsmonn, og ikke smitter mellom mennesker, er de tre andre svært smittsomme sykdommer som smitter mellom mennesker. Det kan være folk som av ulike medisinske grunner ikke kan ta vaksiner, og de er avhengige av at vi andre vaksinerer oss. Så snart 95 prosent av befolkningen har blitt vaksinert oppnår man det som kalles flokkimmunitet. Da er også de få som ikke er vaksinerte beskyttet.

I Norge er det frivillig å vaksinere seg og sine barn. Enkelte har tatt til orde for at det bør bli obligatorisk med de såkalte barnevaksinene. Jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg mener. Jeg tror fortsatt på opplysning, selv om det er mye uriktig informasjon der ute. Det eneste jeg vil anbefale er å følge anbefalingene til norske myndigheter og norske leger, og stole på nettsider som Norsk Helseinformatikk og Folkehelseinstituttet. Dette er seriøse og gode nettsider som gir den beste informasjonen ut fra den nyeste forskningen på helse, deriblandt vaksiner.

Er det ikke bivirkninger med vaksiner? Som med all medisinsk behandling kan det være negative sider. Noen mennesker kan bli syke rett etter vaksinering, derfor skal man vente i 15-20 minutter på venterommet etter at man har blitt vaksinert. Etter å ha fått vaksinen jeg tok kan man få litt vondt i muskelen der stikket ble gjort, men det går over i løpet av noen få dager. Jeg fikk litt vondt, men ikke så mye at det var plagsomt. Det var kun hvis jeg tok på muskelen at jeg kjente noe. Nå er smerten nesten borte. Det er en liten pris å betale for å ikke bli syk.

Så er det bare å ønske lykke til med vaksinevalgene dine. Bare husk å få råd fra anerkjente kilder, og ikke tro på alt du finner på nettet. Det er MYE svada og feilinformasjon der ute.

Posted in helse, meninger and tagged , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.