Gamle bilder, gamle minner

Jeg har brukt ei uke på å skanne gamle bilder hjemme hos foreldrene mine. Sånt setter fart på minnene.

Det er både fint og trist å se gjennom gamle album og samlinger av lysbilder og negativer. Som hovedbildet, som jeg tok av meg selv og Gråtass, katten vår, med selvutløser på kameraet da jeg var 19 eller 20. Han var bare rundt et halvt år på bildet, men han ble 17 år, og døde i 2014. Jeg har mange gode minner om ham. Ikke verdens mest kosete katt, men alltid veldig tillitsfull og glad mot oss som eide ham. Eller retter sagt, var hans slaver, og som elsket hvert minutt av det.

Enda et bilde av Gråtass. Her var han vel ett eller to år.

På bildet over var han litt eldre, og lå i gyngestolen han elsket de første årene. Det var egentlig meningen at det skulle bli hans stol, men han fikk raskt lov til å ligge nesten hvor han ville.

Jeg på en av mine første skiturer.

På bildet over ser du en av mine første skiturer. Jeg regner med at det er modern som har tatt bildet. Det er i alle fall rett overfor huset vårt. Skiene var laget av tre, og ikke plast som i våre dager. Noen ordentlige bindinger var det heller ikke. Det var heller skinnreimer som holdt fast vanlige sko. Men slik lærte jeg å bli født med ski på bena.

Ute og hjelper til.

Her er jeg noen meter fra der forrige bilde var tatt men jeg hjalp faderen med å bygge garasje. I venstre bildekant kan du så vidt skimte en Skoda 1000 MB, som var foreldrene mine sin bil før de kjøpte Opel Kadett i 1978. Dette er riktig nok senere, antakeligvis i 1981 eller -82. I desember 1981 fyllte jeg fire år, så jeg var ganske ung der jeg dro med meg det jeg orket å bære.

Jeg og bestemor raker opp gress rundt huset.

Før brukte fadern å slå gresset som vokste rundt huset med slåmaskin på traktoren en gang i året. På bildet er jeg vel fire eller fem år, og vi har besøk av bestemor (altså moren til moren min). Jeg husker ikke akkurat denne situasjonen, men jeg husker bestemor. Jeg blir lettere våt i øynene når jeg tenker på henne. Hun døde i 1992 83 år gammel. Det var på våren da jeg gikk i åttende klasse på skolen. Jeg var utrolig trist da det skjedde. Brukte to netter til å grine for meg selv. Etter det hadde jeg fått vekk den verste sorgen, selv om den bet i meg i en mildere form lenge. Hun var god og snill, men kunne også være grinete hvis hun ikke fikk det som hun ville.

Et bilde jeg tok i Lofoten.

Til slutt et bilde jeg tok på yttersida av lofoten i mars 1999. Det var mens jeg gikk på fotolinja ved Hadsel folkehøyskole på Stokmarknes. Vi var på fototur i noen dager, der vi overnattet i sovepose på gulvet i et gammelt hus. Det var en veldig fin tur.

Jeg har alltid vært fascinert av skogsvrak, så jeg ble rimelig ivrig da jeg fant denne gamle lastebilen ved siden av det jeg tror var et forlatt hus. Bildet er tatt med lysbildefilm, og i farger, selv om det ikke er så mye farger på bildet. Jeg tok flere bilder med svart/hvitt-film, men de fant jeg dessverre ikke da jeg var hjemme. Nå er ikke jeg noen svart/hvitt-entusiast, men de bildene var bedre enn dette husker jeg, så jeg skal lete videre når jeg kommer hjem igjen. De er nok ikke kastet, så jeg finner dem vel.

Det var det jeg hadde å by på for denne gangen. I alt skannet jeg rundt 400 bilder da jeg var hjemme, så dette er bare et lite utvalg. Mange av bildene kommer jeg ikke til å offentliggjøre siden de viser folk som lever i dag. Poenget med å skanne dem er uansett ikke offentliggjøring, men heller at jeg vil registrere hvem som er på dem før de som kan fortelle meg det er borte. På den måten håper jeg å få bevart litt av familie- og slektshistorien.

Posted in barndom, historie, oppvekst, personlig, Sortland and tagged , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.