Korona: Selv ikke et tonn med hvitløk vil gjøre deg raskere frisk!

Men du kan faktisk unngå å bli smittet bare du spiser nok hvitløk.

Grunnen er at du vil lukte så jævlig at ingen vil komme i nærheten av deg. Men kun derfor.

For noen dager siden la ei jeg kjenner ut et spørsmål i sosiale medier om hvorfor ikke myndighetene informerer om hva du kan spise for å styrke immunforsvaret i disse koronatider. Poenget var at et godt immunforsvar må være bra for å unngå viruset og å bli raskere frisk dersom man skulle være så uheldig å få det.

Svaret på spørsmålet er enkelt: Myndighetene har ikke sagt noe om det fordi det ikke finnes noen måte du kan bedre immunforsvaret på. I alle fall ikke gjennom kostholdet. Og du vil uansett ikke ha et for aktivt immunforsvar. Du vil heller ha et smart immunforsvar.

Hvis immunforsvaret blir for aktivt vil det angripe kroppen din, og du får såkalte autoimmune sykdommer. Eksempler på dette er leddgikt, cøliaki og diabetes type 1. Faktisk er de alvorligste tilfellene av covid-19 (altså koronaviruset) der immunforsvaret overreagerer. I en artikkel hos forskning.no sier Anne Spurkland, professor i molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo følgende:

– Det alvorligste forløpet av covid-19 ser ut til å være at immunforsvaret går amok. Det er det som ødelegger lungene og gjør at folk ikke får puste.

I stedet trenger du et smart immunforsvar. Hvordan får du det? Ved å ta vaksiner. Dessverre finnes det ikke noen vaksine mot covid-19 ennå, men den vil komme. Spørsmålet er bare når. Sannsynligvis vil eldre og syke mennesker få tilbud om å ta vaksinen først. Dette er en gjetning fra min side, men det vil jo være det logiske. Det vil trengs mange millioner, kanskje milliarder doser, og disse kan ikke produseres alle på en gang, derfor vil nok de som trenger det mest få det først. Hvilket er helt naturlig. Jeg kommer nok til å ta den fordi jeg har gamle foreldre, om ikke de tar den før meg.

Men, et lite google-søk avslører en hel haug med nettsider som sier at du kan styrke immunforsvaret ditt med å ta det eller det remediet. Mange tar vitamin C for å unngå forkjølelse eller for å blir raskere frisk. Men det stemmer ikke, man blir ikke raskere frisk av det. Nå er jo vitamin C et vannløselig vitamin, så det eneste som skjer dersom du tar en for stor dose av det er at du blir dårlig i magen, derfor skader det ikke. Men det hjelper ikke heller.

Saken er den at de fleste nettsidene som hevder at du kan styrke immunforsvaret ditt er sider som selger såkalt helsekost, vitaminer eller rent lurium.

Ofte brukes det såkalte anekdotiske bevis, altså at noen sier at de ble bedre som følge av det ene eller det andre. Men sånt beviser kun det at det fikk dem til å føle seg bedre. Det er langt unna å være vitenskap. Det er mye mer kompliserte prosesser som går med for å finne ut om noe fungerer mot en sykdom enn å spørre folk om de ble bedre. Men dette er et for stort tema til å ta opp her.

Til sist vil jeg oppfordre deg til å være kritisk til det som kommer fram i mediene. Ikke fordi det er direkte usant, men fordi det ofte bare er en liten del av sannheten. Nyhetssaker må spisses, derfor trekker journalister ut det som er mest sensasjonelt, og vinkler på det. Dermed kan du få et ganske annet inntrykk av en overskrift og en ingress enn om du leser hele artikkelen. Dessverre leser de aller fleste bare starten på artikler.

Du bør også være kritisk til hvor du får informasjonen din fra. Er dette institusjoner eller folk med reell fagkompetanse? Har vedkommende noe de vil selge? Hvilke kilder har de for påstandene sine? Særlig er det et rødt flagg dersom noen kommer med veldig enkle løsninger. Og folk som linker til videoer på Youtube bør i alle fall få det røde flagget til å blafre heftig! Youtube er overlesset av konspirasjonsteoretikere og slangeoljeselgere, så ta slike videoer med minst en klype salt.

Til slutt vil jeg gjerne lese dine kommentarer til det jeg skriver. Jeg må be om saklighet her. Personangrep uten argumentasjon vil ikke bli publisert. Du kan gjerne være uenig, men du må begrunne det.

Ha ellers et helt koronafritt år!

Posted in helse, mat, sykdom and tagged , , , , , , , .

5 Comments

 1. Hei! Denne artikkelen er faktisk den beste jeg noen gang har lest. Har selv ett immunforsvar som er overaktiv, har psoriasis artritt og IBS (irritabel tarm system). Har tatt influensa vaksine hvert år + lungebetennelse vaksine (hvert 5 år). Bruker immun dempende medisiner for leddene mine (cellegift). Det er ett hav av ulike ting du kan gjøre i forhold til de sykdommer jeg har og skal man bruke disse, så er det en fulltidsjobb. Jeg bruker fornuften min i stedet jeg, pluss at jeg prøver å feiler.

  Så tusen takk 😊.

  • Wow, tusen hjertelig takk! Det var virkelig et kjempekompliment! Jeg er ekstremt glad for at du likte det jeg har skrevet. Det er så utrolig mye feiloppfatninger der ute, som må korrigeres. Særlig de som er innen den såkalte alternativbransjen kommer med mye feil og til dels direkte skadelig informasjon, derfor er det viktig å komme med riktig og forskningsbasert helseinformasjon. Jeg håper ellers at det går bra med deg, og at du har et godt liv til tross for plagene dine. Og igjen, tusen takk for rosen! Det er jeg som skal takke her. 🙂

 2. Interessant .. Jeg har bare spist som vanlig.. Opprettholdt det immunforsvaret jeg allerede har… Vært akkurat like mye ute i frisk luft som vanlig, vanlig treninf, tur etc.. Men fikk et snev av noe jeg ikke har hatt før.. Full feber hodepine, diaré en hel dag, før det både sår hals og munntørrhet.. påfølgende svimmelhet og slaphet i 5 dager etter den ene feberdagen…borte nå… 🙄 Hvem vet hva det ku ne ha vært 😂 men immunforsvar et ikke noe å spøke med, det er best hvis det fu gerer og kan gjøre jobben si ja. Forresten hvordan er det med Corona viruset og mutasjon, hvordan vet vi at de vaksinene som lages vil duge? At viruset ikke endres til neste år??
  PS holder med den hvitkøkteorien…… Smaker skikkelig godt, da!!!

  • Jeg vet dessverre ikke så mye om det med mutasjoner annet enn at jeg leste et sted at de hadde funnet 40 mutasjoner av det. Antakeligvis vil en vaksine være såpass bredspektret at den tar de aller fleste av dem, men dette vet jeg ikke nok om. Det er jo mange virus som sirkuelerer hele tiden, og de aller fleste av dem gir heldigvis milde plager. Antakeligvis vil koronaviruset bli mindre farlig med tiden siden de som blir alvorlig syke ikke rekker å smitte like mange som de med mildere symptomer. Vi får håpe at det går den veien. Når det gjelder smaken, så får det være opp til den enkelte. Jeg er ikke så glad i hvitløk, men det er bare min mening. 🙂

 3. Pingback: La ikke koronapandemien bli en selvmordspandemi! – Jan Roger Olsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.