Troen på et liv i himmelen kan være en stor trøst. Men hva hvis du møter han som voldtok deg der?

Religion kan få groteske utslag hvis man er uheldig. Her er et par historier fra folk jeg har møtt.

Ei jeg kjente for over 20 år siden fortalte meg følgende: Gjennom mange år ble hun kontrollert og misbrukt av en eldre mann. Det var voldtekter og fysisk og psykisk vold så jævlig at det er vanskelig å fatte.

Til slutt klarte hun å komme seg ut av faenskapet, og hun fikk hjelp til å takle de psykiske ettervirkningene. De var det mange av, veldig mange. En av dem var angsten for å møte ham igjen i himmelen.

Dette var nemlig ei dypt kristen dame. For meg som er ateist er det vanskelig å skjønne hvordan hun fortsatt kunne tro på noen gud etter all dritten hun hadde opplevd, men hun gjorde altså det. Hun utviklet sterk angst for at når hun til slutt døde så ville han vente på henne i himmelen, og plagingen ville fortsette til evig tid. Jeg sa til henne at hvis det som står i Bibelen er riktig, så var han havnet i helvete. Det var hun enig i, men hun kunne jo ikke være sikker. Kanskje hadde han «angret» sine synder, og dermed sluppet inn perleporten.

Akkurat denne frykten er nok ikke et utslag av religionen som sådan. Det er vel heller forårsaket av tvil. Kanskje til og med Gud kan gjøre feil? Likevel, det må være helt forferdelig å ha det slik. Samtidig som at hun syntes at livet var for forferdelig å leve, så var hun livredd for å dø. Samme hva, så ble det galt.

Historie nummer to: En mann jeg ble kjent med på omtrent samme tiden fortalte en litt annen historie. Han var redd for å havne i helvete. Også han var dypt kristen, og han hadde vokst opp blant svovelpredikanter på Sørlandet, som truet med at du ville havne i helvete hvis du ikke trodde sterkt nok eller hvis du syndet på annet vis.

Det gikk så langt at han utviklet det han kalte helvetesangst. Hver dag var han livredd for at han skulle si og gjøre noe som ville sende ham rett ned i kjelleren for å brenne i evig tid.

Til slutt orket han ikke mer, og han prøvde å ta livet av seg. Hvis han uansett skulle havne i helvete, så kunne han jo like greit bare dra dit nå i stedet for å oppleve det på jorda.

Heldigvis ble han reddet, og han slapp fra det uten fysiske mén. Også han fikk hjelp med å takle tankene sine. Han brøt med menigheten sin, og begynte heller i Frelsesarmeen. Et svært godt valg slik jeg kjenner dem. De preker i det minste en oppbyggelig form for kristendom, selv om de ikke alltid har vært så snille med homofile.

I dette tilfellet har nok religionen, eller rettere sagt utførelsen av religionen, mye av skylda for traumene. Det er ikke overraskende at det kan være svært sterkt for et ungt menneske å høre at hun eller han skal brenne i helvete hvis de ikke passer seg. Å høre gang etter gang at en må være tilnærmet perfekt må gi et umenneskelig press. Alle synder mer eller mindre hver dag. Vi serverer små og store løgner som er helt nødvendige for at verden skal fungere knirkefritt, uten at det betyr at vi er dårlige mennesker.

Jeg har ikke gjengitt disse to historiene for å advare folk mot å tro. Det er mer for å advare om at noe som i utgangspunktet er positivt, altså troen på et liv etter døden, kan føre til noe negativt. Jeg misunner mange ganger folk som tror de vil møte sine kjære igjen etter døden, for jeg skulle også gjerne ha kunnet tro det når jeg tenker på folk jeg har mistet eller som jeg kommer til å miste. Men for meg er en slik tro helt absurd. Jeg finner ikke noe som tyder på at det finnes noen gud eller satan, så da kan jeg ikke tro på hverken himmelen eller helvete. Jeg trenger heller ingen gud for å fortelle meg hva som er rett og galt heller. Det finner jeg ut ved å tenke om ting jeg gjør eller vil gjøre ødelegger for andre eller ikke. Det holder i massevis. Men, folk får tro hva de vil.

Hva tenker du om det jeg her tar opp? La meg få vite det i kommentarfeltet!

Posted in angst, barndom, helse, historie, opplevelse, oppvekst, personlig, psykisk, religion and tagged , , , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.