Helt uten varsel klikket det for tvillingene. Da galskapen var over var begge hardt skadet, og en mann var drept

Ursula og Sabina Eriksson var to normale tvillinger fra Sverige. Men i mai 2008 skjedde noe som gjorde en hel nasjon målløs. Se video nederst!

Historien jeg nå skal fortelle er merkelig, for å si det mildt. Det er en lang tekst, men jeg vil anbefale deg å lese alt, pluss å gå inn på lenkene. Hovedkilden er denne Wikipedia-artikkelen, som jeg kom over da jeg leste meg opp på de såkalte silent twins (se lenke lenger ned).

3. november 1967 ble de to eneggede tvillingene født. De vokste opp i Sunne i Värmland sammen med en yngre bror og ei eldre søster. Oppveksten var god og normal, og de fikk seg familie på forskjellige sider av Atlanterhavet; Ursula i USA og Sabina i Irland.

Fredag 16. mai 2008 var Ursula på besøk hos Sabina, mannen og deres to barn i byen Mallow i grevskapet Cork da de, uvisst av hvilken grunn, fant ut at de skulle dra til Liverpool i England. Da de kom dit dro de rett til politiet. Sabina var bekymret for sikkerheten til ungene sine, noe som fikk politiet til å kontakte sine kolleger i Dublin for at de skulle sjekke hvordan det sto til med dem.

Les også: Twins Sabina and Ursula ran into oncoming traffic. Days later, one committed murder.

Samme formiddag satte tvillingene seg på en buss til London. På vei dit ble de kastet av bussen de dro med fordi sjåføren følte seg utrygg på dem. De skal ha vært ekstremt opptatte av bagasjen sin, noe som gjorde sjåføren mistenksom. Da de nektet å la ham undersøke bagasjen, valgte han å sette dem av på en bensinstasjon ved M6-motorveien.

Hun som sto bak kassa på bensinstasjonen ble også mistenksom, derfor ringte hun politiet for at de skulle ta seg av tvillingene. Det var da ting begynte å gå utforbakke med dem.

Videoopptak fra overvåkingskameraer i området viser at de forlot bensinstasjonen, og at de gikk ved siden av motorveien et stykke før de prøvde å krysse den. Selvfølgelig ble det kaos. Ingen venter seg at noen skal gå over en slik vei. I alle fall ikke noen som har helsa og livet kjært. Men selv om de ble truffet, fikk de bare mindre skader denne gangen.

Politiet kom snart til stedet sammen med et tv-team som fulgte dem i forbindelse med en fra virkeligheten-serie. Mens de snakket med søstrene hev plutselig Ursula seg opp, og sprang rett inn i sida på en Mercedes lastebil som kom kjørende i 90 kilometer i timen. Sabina fulgte raskt etter, og hun ble påkjørt av en Volkswagen Polo som kom kjørende i høy fart.

Utrolig nok overlevde de begge, selv om de var hardt skadd. Sabina var bevisstløs i et kvarter etter ulykka, mens Ursula ikke var i stand til å bevege seg fordi begge bena hennes hadde blitt knust av mercedesen. Mens ambulansepersonell tok seg av dem var Ursula hysterisk, eller, for å si det på godt nordnorsk: Hun var fette gal.

Les også: June and Jennifer Gibbons

Hun nektet å la seg behandle, og spyttet, klorte og skrek mens politiet holdt henne fast slik at helsepersonellet fikk gjort jobben sin. Ifølge Wikipedia skal hun ha skreket «jeg kjenner dere igjen, og jeg vet at dere ikke er virkelige». Samtidig hadde Sabina fått tilbake bevisstheten, og hun skrek «de kommet til å stjele organene dine».

Hvordan hun klarte det er det ingen som vet, men selv om politiet prøvde å holde henne igjen, så kom Sabina seg igjen på føttene, og hun løp mens hun ropte etter hjelp. Også politiet ropte hun på, selv om de sto like i nærheten. En politibetjent fikk et slag i ansiktet av henne, før hun igjen løp ut i trafikken. Heldigvis ble hun ikke påkjørt denne gangen, og hun ble raskt innhentet. Politiet satte på henne håndjern, og hun fikk ei sprøyte av helsepersonellet som tok henne med i en ambulanse.

Mens Sabina ble kjørt til sykehus ble Ursula tatt med av helikopter siden hun var såpass hardt skadd. Sabina kom seg fort, og fem timer senere ble hun overlatt til politiet, som satte henne i varetekt. Der virket hun avslappet og ubekymret over søsterens skjebne. Mens hun ble sjekket inn i arresten skal hun ha sagt til en betjent at «i Sverige bruker vi å si at ei ulykke sjelden kommer alene. Vanligvis kommer det minst en til, kanskje to». Det skulle senere vise seg at hun fikk rett i det, veldig rett faktisk.

19. mai 2008 ble hun sluppet ut av en dommer uten at det hadde blitt gjort noen psykiatrisk vurdering av henne. I retten hadde hun sagt seg skyldig i å ha ulovlig tatt seg inn på motorveien, og å ha slått til en politibetjent.

Sabina begynte å lete etter søsteren etter at hun hadde blitt sluppet ut. Hun gikk rundt omkring i gatene i Stoke-on-Trent med en plastpose med tingene sine i. På seg hadde hun Ursulas grønne topp. I sjutida på kvelden ble hun observert av to menn mens hun leiet en hund. En av mennene var 54 år gamle Glenn Hollinshead. Han syntes synd på henne, og tilbød Sabina å overnatte hjemme hos ham siden han bodde like i nærheten.

Hele tiden oppførte hun seg merkelig, noe som gjorde Glenns venn Peter Molloy bekymret. Hun virket nervøs, og flere ganger hev hun seg opp av stolen hun satt på og så ut av vinduet. Dette fikk Peter til å tro at hun hadde rømt fra en partner som misbrukte henne. Hun virket også paranoid. En rekke ganger tilbød hun de to mennene sigaretter, for så å røske dem ut av hendene deres fordi de kunne være forgiftet som hun sa.

Sabina overnattet hos Glenn den natta. Om morgenen ringte han broren sin for å høre om han kunne hjelpe dem å finne søsteren til Sabina. Klokka ti over halv åtte om morgenen gikk han ut for å høre om en nabo hadde noen teposer han kunne låne, før han gikk inn igjen. Det skulle han ikke gjort.

Det gikk bare ett minutt før han kom ut igjen, denne gangen med et stort, blødende sår. «Hun knivstakk meg», sa Glenn til naboen før han kollapset på gulvet. Etter kort tid var han død.

Sabina flyktet hals over hode mens naboen ringte etter hjelp. En video fra et overvåkingskamera i nærheta viser henne løpende fra stedet. I ei hånd hadde hun en hammer, som hun brukte til å slå seg selv i hodet med. Dette ble observert av en person som kjørte forbi, og vedkommende prøvde å ta tak i henne for å få kontroll over hammeren. Under basketaket skrek Sabina høyt før hun fikk tatt en takstein ut av en lomme. Den brukte hun til å slå han som hadde tatt tak i henne i hodet. I et øyeblikks bevisstløshet slapp han taket.

Nå hadde ambulansepersonell kommet til stedet. De løp etter Sabina, og flukten tok ikke slutt før hun hoppet fra ei 12 meter høy bru og nedpå en vei. Fallet fikk henne til å brekke begge anklene, pluss at hun fikk en brist i hodeskallen. Dermed bar det på ny til sykehus, der hun ble arrestert 6. juni. 11. september samme år ble hun skrevet ut av sykehuset, og overlatt i politiets varetekt. Samme dag ble hun siktet for drap.

Ursula ble også skrevet ut av sykehus den dagen. Hun dro tilbake til Sverige, før hun returnerte til USA.

2. september 2009 sa Sabina seg skyldig i uaktsomt drap med såkalt «diminshed responsibility». Det viste seg at hun hadde knivstukket Glenn Hollinshead fem ganger med en kjøkkenkniv. Noen forklaring på hvorfor hun hadde stukket ham fikk man aldri. Hverken under forhørene eller rettergangen. Og merkelig nok ble ikke videoene fra søstrenes handlinger på motorveien brukt under rettssaken.

Både forsvarerne og påtalemyndigheten mente at hun ikke var ved sine fulle fem under ugjerningen, selv om hun hadde gjenvunnet kontrollen over seg selv da rettssaken startet. Forsvarerne hennes hevdet at hun hadde vært det andre offeret for en såkalt delt psykose, noe søsteren skal ha påvirket henne til å få. Retten fikk også vite at Sabina hadde hørt stemmer som ikke var der, men at hun ikke var i stand til å forstå hva de sa. Dette skal være et sjeldent fenomen.

På grunn av hennes mentale lidelser ble hun kun dømt til fem års fengsel. Hun ble sluppet ut i 2011.

I etterkant har mange diskutert hva som fikk ting til å gå så galt. Noen tok til orde for en etterforskning av hvordan rettssystemet hadde taklet saken. En av dem var broren til Glenn Hollinshead, Garry. Han mente at rettssystemet hadde muliggjort handlingene til Sabina:

«Vi holder henne ikke ansvarlig for handlingene sine, på samme måte som vi ikke ville gjort det med en gal hund for at den biter noen. Men hennes mentale sykdom burde vært oppdaget mye tidligere. Jeg setter spørsmålstegn ved rettssystemet for at de slapp henne løs fra sykehuset i første omgang. Hennes mentale tilstand burde vært skikkelig vurdert etter alt som skjedde på motorveien.»

Posted in historie, Internett, Samfunn, sykdom and tagged , , , , , , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.