Betennelsen var på størrelse med Hirvaskoski. Heldigvis knakk tanna

Noen ganger skjer det dritt-ting som viser seg å være bra for deg. Som på tirsdag.

Kra-ak hørte jeg fra kjeften i det jeg bet i noe surt godteri. Jeg var trøtt og lei, så jeg hadde unnet meg å spise godteri på en hverdag. Normalt bruker jeg å vente med sånt til helgene. Vondt var det ikke, så jeg trodde det bare var en liten bit av ei tann som hadde løsnet. Faen og tenkte jeg mens jeg tok en bit til. Da oppdaget jeg at ei av fortennene hadde blitt knekt av helt inntil tannkjøttet.

Det var jævlig irriterende, for å si det mildt. Kunne det ikke ha vært en jeksel langt bak eller noe? Nå ser jeg jo ut som Oluf, og s-lyden er en smule annerledes når jeg snakker. Litt forfengelig må man ha lov til å være.

Fortsetter under bildet.

Innringet er betennelsen, som hadde skapt et hulrom på rundt 5-7 millimeter i diameter i enden av tannrota. Helt uten at jeg hadde merket noe til det. Foto: City Nord Tannhelse

Å sette den på plass igjen anså jeg som lite sannsynlig. I beste fall kunne det kanskje bli snakk om å sette på ei krone. Men til tannlegen måtte jeg uansett, og helst så fort som mulig.

Dagen etter ringte jeg og fikk meg en time samme dag. Det bar rett i stolen og fram med røntgenapparatet. Det som kom fram der fikk meg til å skjønne at jeg egentlig hadde vært heldig.

På enden av tannrota, og litt til siden, var det et tydelig tomrom på kanskje 5-6 millimeter i diameter. Det var en betennelse som jeg ikke hadde merket noe til. Merkelig egentlig, for det var jo en del av hodeskallen liksom… Men jeg har opplevd før å få store hull i ei tann ikke så langt unna uten at jeg merket noe, så det er tydeligvis ikke så mange nerver i området.

Dermed måtte tannlegen trekke det som var igjen av tanna. Med ut kom det puss, så hun renset godt før hun la inn gassbind innsatt med antibiotika. Hun gjorde en veldig god jobb, så jeg har nesten ikke hatt noe vondt etterpå. City Nord Tannhelse i Bodø kan absolutt anbefales (nei, jeg får IKKE betalt for å skrive dette). Nå skal jeg få en protese for å gjøre smilet mitt litt mer tiltalende til jeg kan begynne prosessen med å sette inn et tannimplantat, hvilket vil si at det skal settes inn en skrue i kjevebeinet som det skal skrus fast ei kunstig tann på. Alt i alt kommer det på rundt 25.000 kroner tillegg i til det jeg betalte for undersøkelse og trekking, pluss tannprotesa.

I ettertid har jeg tenkt litt. Jeg har gjennom de siste ukene slitt med at jeg har vært veldig slapp frem til lunsj. Det er ikke så bra siden jeg har et yrke som er ganske fysisk krevende, og jeg har lurt på hva som har vært grunnen. Jeg trodde at jeg kanskje manglet vitaminer eller mineraler, eller kanskje det bare var i hodet det satt. Nå etter at jeg fjernet den tanna har jeg følt meg bedre. Mye bedre faktisk. Det er slettes ikke sikkert at det er betennelsen som har gjort meg slapp, men tannhelsen er viktig for resten av kroppen også. Slike betennelser kan føre med seg andre sykdommer også.

Betennelser i tannrota kan være en risiko når det gjelder hjertesykdom, noe denne artikkelen viser. Nå er det ikke noen automatikk i sånt, men jeg er likevel glad for at dette ble oppdaget. Det er heller ikke umulig at jeg har rett når det gjelder slappheten jeg opplevde. Betennelser får kroppen til å reagere, så det kan være årsaken.

Jeg tar det som skjedde med humor. Det nytter ikke å sette seg ned og irritere seg eller å deppe bare på grunn av ei tann, selv om jeg må innrømme at de første dagene etterpå kunne vært bedre. Det er greit å ta ting med humor, men også det har sin begrensning. Det går til et visst punkt før det ikke er så jævlig moro lenger.

Nå skal såret få gro, og nytt ben komme på plass igjen, så håper jeg å få satt inn skruen som skal holde den nye tanna på plass til høsten en gang. I mellomtida får jeg bare passe på de andre tennene og meg selv. Pluss tjene pengene jeg trenger til ei ny tann…

Slik så det ut innimellom etter at jeg hadde fått trukket tanna. Passe groteskt, eller hva? Heldigvis plaget det meg ikke noe særlig, og jeg skylte munnen innimellom.

Posted in Bodø, helse, sykdom and tagged , , , , .

4 Comments

  1. dette var rimelig tannøst ,,,,,, nei da det var bra skrevet og en viktigig ting om tannhelse flink til og skrive du jan roger

  2. Nok et bevis på at tannhelse burde vært en del av den allmenne helsen, det vi har i kjeften er viktig for vår totale helse!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.