Når skal tennene bli ansett som en del av kroppen i dette landet?

Hvorfor betaler ikke staten tannlegeregninga på samme måte som de betaler for legebesøk og sykehusinnleggelser?

Det er helt merkelig at vi i Norge må betale alt hos tannlegen selv, mens staten tar mesteparten av regninga hos legen. Det må da være mulig å få tannlegen under samme egenandelstak som hos leger.

Les også: Hvem betaler tannlegeregningen din?

Å gå til tannlegen kan nemlig bli dyrt. For å ta mitt eksempel: Ei tann knakk av for snart tre uker siden. Undersøkelsen og trekkinga av det som sto igjen kom på nesten 2000 kroner. Å få satt inn et tannimplantat kommer på 25.000 kroner. I tillegg kommer det ei protese som skal skjule at jeg mangler ei tann. Dette er mye penger for de fleste av oss, og det gjelder for ei tann. Hva hvis man må skifte ut flere tenner?

Jada, man kan argumentere for at tannskader kommer av dårlig tannhygiene. Men det er ikke alltid slik. Nå får man riktig nok dekket to tredjedeler av reparasjoner av tenner som har hull fordi man er tørr i munnen, men sånt er mer unntak enn regelen. Og det er jo ingen som krever at røykere skal betale for behandlingen hvis de får dårlige lunger. Det samme gjelder for folk som propper i seg usunn mat, og derfor får hjerteproblemer. Dermed synes jeg dette argumentet ikke holder vann.

Men jeg innrømmer at folk som spiser mye sukker, meg selv inkludert, har et ansvar for tannhelsen sin. Derfor mener jeg at man må øke sukkeravgiften, og bruke inntektene til å betale for tannbehandling. Hvor mye det må økes, og om det vil være nok, har jeg ikke regnet på, men det er sannsynlig at sukkeravgiften må økes uakseptabelt mye dersom man skal betale tannlege kun med denne ordningen. En annen mulighet er å øke inntektsskatten hos de med høyere inntekter.

For at tannlegeregninga skal gå under det samme egenandelstaket som for lege vil koste. Rundt 12 milliarder kroner ifølge denne artikkelen fra i september i fjor. Men det er ingen tvil om at tannhelsen påvirker hele kroppen, så jeg mener at vi ikke har råd til å la være. Slik det er i dag er det mange som utsetter tannlegebesøket fordi de ikke har råd, og det kan umulig være bra for samfunnet som helhet.

For min del har jeg de siste årene gått til kontroll hos tannlege to ganger i året. Jeg er plaget med munntørrhet, derfor får jeg lett hull. Likevel var ikke det nok til å oppdage betennelsen jeg hadde i enden av tannrota, noe som ble avslørt først etter at den knakk. Jeg skal nok klare å betale for behandlingen, men det er mange som har lavere inntekt enn meg i dette landet, og som ikke har råd. Da synes jeg det er rett og rimelig at luksusvarer som godteri blir beskattet litt hardere, mens de rikeste også må spytte i litt mer i statskassa.

Til slutt lurer jeg på hva du synes om dette? Er det rimelig med dagens ordning, eller bør vi få tannbehandling inn på samme egenandelstak som for lege og/eller fysioterapeut? La meg få vite i kommentarfeltet nedenfor!

Posted in helse, kropp, meninger, Norge, Samfunn, sykdom and tagged , , , , , , , , .

One Comment

  1. Enig, og jeg tror folk hadde gått tidligere til tannlege, fått veiledning og stell, mindre skader og tidligere tiltak med en ordning hvor tannhelse var en del av totalen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.