Jeg har brukt 17.000 kroner på katta, og det var verdt hver eneste krone!

Du kan ikke sette en prislapp på livet til en venn. Se bilder og video!

Issa (13) sliter med tennene, derfor måtte hun trekke seks av dem på onsdag. Til sammen har det kostet meg rundt 17.000 kroner, og det er helt greit.

Nå må hun gå på antibiotika i ei uke, pluss at hun skal ha to ulike typer smertestillende medisin som må gis til ulike tider på døgnet. Fra før av gir jeg henne medisin mot forhøyet stoffskifte to ganger i døgnet, så det blir en del medisiner om dagen. Det føles jævlig å plage henne på den måten, men det må dessverre til for at hun skal få det bra.

Les også: Issa (13) er min første samboer, som jeg bor sammen med også etter at jeg ble gift

Alternativet hadde vært å avlive henne, for man skal ikke la dyr gå og ha vondt. Men jeg er alt for glad i henne til å avlive henne for noe som kan fikses. Selvsagt, en dag vil hun få organsvikt eller noe annet som gjør at jeg må ta den tunge veien til dyrlegen for å la henne sovne inn. Det kommer til å bli sinnssykt vondt, men slik er det å ha dyr. Ei katt lever normalt i 12 til 15 år, så at hun nå er i sitt fjortende år er ikke verst. Jeg håper å få beholde henne i to-tre år til.

For hun er virkelig en god venn. Hun elsker kos, og ligger gjerne på brystet mitt og lar seg bli klødd og strøket på mens hun maler. Når jeg kommer hjem mjauer hun, og ruller seg på ganggulvet. Det er et herlig syn.

Fortsetter under videoen.

Så er det mattid. Issa elsker mat! Før hun fikk forhøyet stoffskifte var hun en smule overvektig. Nå er hun mer rundt normalen. Kresen er hun ikke, hun spiser det meste. I det siste har det blitt mest våtfôr etter at jeg oppdaget det med tennene hennes. Er nok ikke så godt å knaske tørrfôr med råtne jeksler. Heldigvis skal hun klare å tygge sånt når tannkjøttet får grodd skikkelig ifølge dyrlegen. Men det blir nok mest våtfôr på henne resten av livet regner jeg med.

I likhet med de fleste katter er Issa veldig flink til å skjule at hun ikke har det bra, derfor visste jeg ikke om de dårlige tennene hennes før den årlige sjekken for en måned siden. Siden dyrlegen hørte en bilyd på hjertet hennes måtte hun til en annen dyreklinikk for å få tatt ultralyd av hjertet. Heldigvis var det ikke noe galt, så etter det fikk hun smertestillende medisin i den halvannen uka hun måtte vente på operasjonen.

Nå etterpå er hun overraskende pigg. Jeg merker at hun gjemmer seg bort av og til, så hun har det ikke akkurat perfekt, men det blir stadig mindre av det etter hvert som dagene har gått. Matlysten er heller ikke på topp, men også den er under bedring. De første par dagene etter operasjonen ga jeg henne våtfôr som er moset så hun kunne slikke det i seg, men nå er hun tilbake på det vanlige våtfôret.

Hun koser, maler og gjør flørteøyne til meg heldigvis, og det er et godt tegn. Det er også full fart på henne når hun herjer med min andre katt Ronja (7), så jeg tror hun har det ganske greit. Nå (søndag) virker det som om at hun har det bedre enn før tennene ble trukket. Hun virker rett og slett mer glad enn hun var før tanntrekkinga.

Men litt trøbbel har det vært. Torsdag ettermiddag hadde hun et lite uhell. I likhet med mennesker så kan også dyrene få løs avføring når de går på antibiotika, og det hadde Issa. Dermed satte bæsjen seg i baken på henne. Det prøvde hun å få vekk ved å ake seg bortover gulvteppet og gulvet, stakkars. Jeg måtte ta henne med i dusjen for å få spylt det vekk, ellers ville hun bare fortsatt sin ferd. Det var synd å plage henne, men det måtte dessverre gjøres. Etterpå så det ut til at hun fikk ordnet seg. Heldigvis er ikke Issa redd for vann. Det verste for henne var nok ikke dusjinga, men at jeg holdt henne fast.

Nå håper jeg at gommene hennes gror raskt, og at hun blir seg selv igjen. Så får det bare være at jeg i noen dager må innrette livet mitt etter henne helt og holdent. Sånn kan det nemlig være å ha dyr noen ganger. Men såpass gjør man for en god venn.

Til slutt vi jeg si takk til Dyrlegene Bodø for jobben de gjorde med pus, pluss at de tok bilder av henne da hun var hos dem. Jeg er dere stor takk skyldig.

Fotnote: Kostnadene har beløpt seg som følger:

 • Undersøkelse av stoffskiftet med lett narkose: Rundt 2000 kroner
 • Hjerteundersøkelse: Rundt 2000 kroner (Gjort hos Evidensia dyresykehus Bodø
 • Smertestillende medisiner og resept: I underkant av 500 kroner
 • Tannoperasjon: 12.600 kroner

Alt har jeg betalt selv, så jeg har ikke fått noen fordeler fra dyreklinikken(e) ved å skrive om dette.

Issa på operasjonsborde. Foto: Dyrlegene Bodø

Issa får mat etter at hun har våknet fra narkosen. Foto: Dyrlegene Bodø

Issa venter på å bli hentet. Foto: Dyrlegene Bodø

Hva skjer ute mon tro? Issa på ettermiddagen etter operasjonen. Foto: Jan Roger Olsen

Posted in dyr, sykdom and tagged , , , .

6 Comments

 1. Hei, jeg hadde gjort det samme selv, katten min er forsikret, verd hver en krone da hun måtte på sykehus i flere dager. Har hatt en katt som hadde diabetes for endel år siden, satt insulin på ham i 5 år x 2 hver dag. Dyrene er barna mine. Lykke til med vakre issa😻

  • Tusen takk! Ja jeg skal få forsikret mine også. Men akkurat tennene hennes hadde jeg nok vært nødt til å betale alt sammen selv uansett, for det ble oppdaget allerede da hun var 3-4 år siden at hun hadde noe med tannkjøttet som ville føre til at hun ville få dårlige tenner. Du er flink som har gjort sånn over så lang tid. Issa får en tablett morgen og kveld mot forhøyet stoffskifte, og det går veldig bra. 🙂

 2. Slik en nydelig katt jeg hadde gjort akkurat det samme selv jeg elsker mine to puser Pernille på 8 år og Jimmy på 4 år godt å lese at alt til tros for har godt fint

  • Tusen takk! Ja man må gjøre det som er best for dem. Og man blir jo så glad i dem at for meg er det helt naturlig når jeg har valgt å ta et dyr til meg. Du får hilse til pusene dine. 🙂

 3. Tannbehandling blir som oftest ikke dekket av forsikringen. Dessuten får vel ikke eldre dyr forsikring uansett?

  God katteeier som tar sitt kattehold alvorlig. Du får nok snart igjen en pus som vil vise sin takknemlighet.

  • Takk for hyggelige ord! Ja hun viser sin takknemlighet allerede. Koser og virker mer fornøyd nå enn før tanntrekkinga, og matlysta er på topp. Jeg hadde neppe fått dekket tanntrekkinga uansett siden det ble oppdaget at hun har en tannkjøttsykdom allerede da hun var 3-4 år gammel. Man får jo ikke dekket sykdom som kommer før man tegner forsikringen. Men det er forsåvidt greit, jeg vet jo hvordan ting er. Og hun blir jevnlig fulgt opp. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.