Helbredende steiner og magisk vann: Alternativindustriens sinnsvake verden

Innen alternativ medisin er alt lov selv om det er himmelropende idiotisk eller farlig.

– Han la steiner på meg, så nå er ryggplagene mine borte.

Ordene kom fra ei jeg hadde som venn på Facebook for noen år siden. Hun hadde slitt med ryggplager gjennom flere år, men nå hadde hun blitt helbredet. Det som hadde skjedd var at hun hadde fått seg en ny kjæreste, og han hadde visst noen steiner som han la på folk som gjorde dem friske. Om steinene hadde blitt varmet opp først er jeg ikke sikker på, men jeg tror ikke det. Nå hadde han altså lagt dem på ryggen hennes, og alle smertene hadde på mystisk vis forsvunnet.

Nå er ikke jeg hverken forsker eller lege, men så vidt jeg har skjønt kan steiner mot kroppen kun fjerne folks plager hvis de bli kastet mot deg med voldsom kraft mange ganger. Steining kalles det, og er en veldig effektiv metode for å fjerne alt du måtte slite med. At metoden kommer med én stor bivirkning, nemlig død, er jo en annen sak. Du kjenner i det minste ikke så mye av noe som helst etterpå.

I det hele tatt er forskjellige steiner sentralt innen enkelte deler av den såkalte alternative medisinen. Blodstein, saltstein og krystaller skal alle sammen kunne hjelpe deg med ulike ting. Alt fra stress til hodepine og konsenstrasjonsvansker. Saltlamper ioniserer luften, og gjør det lettere å puste. Ulike krystaller hjelper mot ulike ting. Virkningen blir forklart med mest mulig vanskelige ord, og på en mest mulig komplisert måte. Slik får de lettlurte folk til å bite på, og det er nettopp det det handler om.

For ingen av disse remediene kan vise til noen seriøs forskning som bekrefter at det virker. Enten finner de én rapport som viser en ørliten virkning, og bruker det for alt det er verdt pluss en del mer, eller så sier de bare at dette virker. En ekstremt vanlig metode er såkalte anekdotiske bevis, altså at noen sier at det «virker for dem» (trenger jeg å nevne VitaePro?). Slike «beviser» beviser ikke noe som helst annet enn at noen tror det virker, og at de er i stand til å fortelle om det.

Men er det så farlig da, er ikke folk skyld i sin egen lettlurthet? Om det bare hadde vært så vel. Problemet er når folk begynner å ta farlige stoffer eller de slutter med effektiv behandling for å heller bruke alternativ medisin. Jeg skal komme med noen eksempler:

I Sør-Afrika ble det spredt et rykte om at medisiner mot HIV var farlige for de som tok dem, og at det å ha sex med ei jomfru ville helbrede sykdommen. Dette førte til at mange sluttet å ta medisinene de hadde fått foreskrevet av legen, og enten lot være å ta noe som helst eller benyttet seg av alternativ medisin. Resultatet var at de utviklet AIDS og døde etter få år. Den andre delen førte til en rekke voldtekter av unge jenter, med de følgene det fikk både psykisk og fysisk for jentene. Det er rimelig grotesk å tenke på.

Eksempel nummer to: Det har blitt rapportert at å drikke blekemidler, altså klor, kan ta knekken på koronaviruset. Særlig i USA har dette forekommet etter at deres ekstremt mentalt stabile president Donald Trump foreslo dette. Resultat? Forgiftninger og død. Ikke helt overraskende akkurat. Blekemidler har blitt brukt til å behandle en annen ting før Covid-19 kom på alles lepper, nemlig autisme. Det begynte å gå et rykte om at disse stoffene kunne helbrede autister, noe som førte til at foreldre ga det til ungene sine. Å kalle sånt barnemishandling er å underdrive…

Her på berget har vi folk som selger såkalt sølvvann, også kjent som kolloidalt sølv. Dette er vann med tilsatt sølvstøv, som visstnok skal drepe bakterier. Og det gjør de, men KUN i ei skål i et laboratorium. Det finnes ikke noe som tyder på at det har noen god virkning i kroppen. Hvis du skal drikke noe som beviselig dreper bakterier, så drikk sprit, for det drepet også bakterier utenfor kroppen. Bare ikke drikk for mye, og for alt i verden ikke kjør bil etterpå!

Heldigvis er det ikke farlig å drikke litt sølvvann, men en må huske på at kroppen ikke har så lett for å kvitte seg med sølvet, derfor vil det bli lagret i kroppen hvis du drikker for store mengder av det. Særlig i huden vil det bli en herlig sølvglans som ikke er så lett å bli kvitt. Men kurerer det sykdommer? Nei, absolutt ikke!

Å fortelle om alle slags merkelige former for alternativ behandling ville krevd at jeg skrev ei bok. Det er vanvittig mye rart der ute. Men noe av det mest idiotiske jeg vet om skal du få høre om til slutt i dette innlegget. Heldigvis er det ikke farlig, det eneste du risikerer med for stort inntak er fedme og hyppig vannlating. Jeg snakker selvfølgelig om homeopati.

Prinsippet bak homeopati er at hvis du spiser noe som gir ei virkning på deg som likner på en sykdom, så vil dette stoffet hjelpe mot den sykdommen. Rart? Jepp, men det stopper ikke der. Man skal så ha dette stoffet i destillert vann, for så å fortynne vannet mange ganger. Og vi snakker om seriøs fortynning her. Det skal fortynnes så mye at det ikke vil finnes et eneste molekyl igjen av det opprinnelige stoffet i «medisinen». Altså må det fortynnes tusenvis på tusenvis av ganger.

Teorien bak dette er at vann har minne. Ja det er helt sant, vann har visst minne. På magisk vis husker vannet hva som har vært i det. Og det til tross for at det ikke finnes et eneste spor igjen av det opprinnelige stoffet, som neppe hadde noen virkning i utgangspunktet (annet enn å gjøre deg syk). Remediet kan enten drikkes eller det kan dryppes på kapsler eller tabletter av sukker. Du skjønner nå hva jeg mente med at du kan bli feit av det? Nettopp.

Det er helt utrolig at folk går på dette. Tro kan virkelig flytte fjell. For ikke å snakke om at hvis vann virkelig har minne, da må det jo huske at det en gang har vært urin. Det må huske av det en gang var ei søle. At det en gang var en del av en sprutdiaré eller noe annet ekkelt. Så hvis du kjøper denne teorien, da drikker du altså all slags mulig ekkel væske når du tar slik «medisin». Eller drikker vann fra springen for den saks skyld. Det er faen så ekkelt å tenke på. Men heldigvis fungerer det ikke slik. Takk og lov.

Så du skjønner kanskje at alternativindustrien er både latterlig og farlig på samme tid. Derfor er mitt råd til deg: Hør på leger, sykepleiere eller andre innenfor den anerkjente delen av medisinen, det som ofte kalles skolemedisin. Og husk at sensasjonelle påstander krever sensasjonelle beviser. Er du i tvil om noe, så spør legen, og ikke en homeopat eller andre sjarlataner som kun er ute etter å lure deg for penger. Det er det jeg ville si med dette lange innlegget.

Posted in helse, sykdom, tull and tagged , , , , , , , .

2 Comments

  1. hei det er bra skrevet mange har nok blitt milionærer på ingen ting .jeg bruker kvartskrystaller i vannmugga det renser vannet seriøst ja julsrud gruver i rakkestad eksporterte tonne vis av kvartsand til sahara for og bruke til vannrensing ,dette vet jeg fungerer man alle de forskjelige mirakel medesinene tror jeg ikke på ha en fin dag

    • Det fungerer nok i et vannrensningsanlegg, men ikke ved å ha det i ei vannmugge. Det må sannsynligvis filtreres gjennom en mengde sand for å ha noe effekt, så det du merker er nok bare nocebo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.