La ikke koronapandemien bli en selvmordspandemi!

Steng ned det som må stenges for å stoppe viruset, men sørg for at de som sliter psykisk får hjelp.

Jeg fryktet det verste da Norge ble nedstengt i mars. Samtidig som skoler, barnehager og bedrifter ble stengt ble også psykologer og mentalsykehus stengt. Kombinert med at allerede ensomme mennesker plutselig ikke fikk møte noen kunne dette bli stygt. Det skal nemlig ikke så ekstremt mye til for å ta siste rest av livsvilje fra folk som sliter.

Les også: Selvmord i Norge

Les også: Selvmordstallene fra korona-tiden kommer tidligst til høsten

Heldigvis ble det ingen selvmordsbølge den gang, men det må ikke få politikerne til å slappe av nå som vi er på vei inn i en ny runde med nedstengninger. De som hadde behov for hjelp for et halvt år siden trenger hjelp enda mer nå.

Jeg skjønner selvsagt at det er risikabelt med mange personer på ett sted også på psykiatriske sykehus, men går det ikke an å sette inn tiltak så i hvert fall de som har det verst kan få et tilbud? Kanskje gi dem munnbind, og la dem sitte lengre fra hverandre under gruppetimer eller noe? Jeg er ingen ekspert på slike ting, men er det ikke mulig å gjøre noe?

Så har vi en annen ekstremt viktig risikofaktor som nå for alvor begynner å gjøre seg gjeldende: Arbeidsløshet med medfølgende økonomiske problemer.

Les også: Hvorfor du snart kommer til å dø: Koronaviruset, 5G og andre ting som myndighetene har skapt for å drepe deg

Når regningene hoper seg opp er det ikke rart om folk blir deprimerte. Vi vet at dårlig økonomi øker risikoen for depresjoner og selvmord i stor grad. Heldigvis har regjeringen kommet med hjelp til bedrifter som blir rammet av koronatiltakene, men det er ikke nok. De som plutselig sitter uten jobb må også få hjelp til å takle det psykiske ved situasjonen i tillegg til det økonomiske.

Jeg er veldig glad for at det ikke er snakk om å stenge barneidretten. Jeg er også glad for at eldre mennesker får hjelp. Det må være forferdelig å gå rundt å være livredd for å bli smittet fordi du kan dø av det, og det må være helt jævlig å sitte på et sykehjem og ikke kunne få besøk. Når jeg hører om eldre par som blir adskilt vil jeg grine på deres vegne. Jeg kjenner folk som har vært i akkurat den situasjonen, så jeg har en viss formening om hvordan det er.

Likevel må vi ikke glemme de som ikke er i risikogruppene. Gjør vi det er jeg redd for at det kan bli langt flere som går under enn de som dør av korona. Med mellom 500 og 600 selvmord årlig har vi allerede alt for mange. La ikke dette året bli enda mer trist enn det allerede er.

Fotnote: For min del gikk det greit i mars og april. Jeg har mine utfordringer (som alle andre), men siden jeg er introvert er jeg glad i mitt eget selskap, derfor klarte jeg meg godt. Da var det nok verre for mine ekstroverte bekjente, som er rimelig avhengig av å møte folk ansikt til ansikt. Flere av de var ganske desperat etter menneskelig kontakt etter ei stund, for å si det sånn.

Mer om korona:

Korona: Selv ikke et tonn med hvitløk vil gjøre deg raskere frisk!

Skal jeg ta sjansen på å feire min fars 90-årsdag?

Posted in helse, jobb, meninger, Norge, politikk, psykisk, Samfunn, sykdom and tagged , , , , , , .

One Comment

  1. Tror nok det er flere som tar sitt eget liv, enn det er coronadødsfall i Norge. Temaer jeg har tatt oppnåelig flere ganger i egen blogg. All den fokus på psykisk helse etter Ari Behn gikk fort, noen få måneder etter finnes det «ingen» som tar temaet på alvor lengre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.