Hold kjeft hvis du ikke tåler å få kritikk!

Jeg kommenterer det folk skriver i sosiale medier. Av og til blir jeg en venn fattigere av det.

En håndfull mennesker har slettet meg fra vennelista si fordi jeg har kommentert ting de har skrevet. Det kan godt hende at jeg har vært ufin, men jeg tror heller det er snakk om at noen ikke tåler kritikk.

Et eksempel: Ei jeg hadde blitt kjent med for en god del år siden hadde blitt fratatt dattera si av barnevernet. På Facebook påsto hun at det var på grunn av hennes engasjement i en humanitær sak (jeg sier ikke hva det var fordi jeg ikke vil identifisere vedkommende). Folk som skrev noe til innlegget var mildt sagt forbanna, og støttet hennes kamp mot barnevernet uforbeholdent.

Les også: Når skal folk lære seg å sjekke om det de legger ut på Facebook faktisk er sant?

Nå er ikke jeg den som tar alt for god fisk, så jeg spurte henne om hun ikke kunne legge ut grunngivinga barnevernet (eller rettere sagt fylkesnemnda) ga for å overta omsorgen for barnet hennes. På den måten kunne jeg og andre vurdere saken bedre, mente jeg. Hun var ellers svært åpen om ting som hadde med denne saken å gjøre. For åpen etter min mening, for det gikk ut over dattera. Men siden hun nå engang var så åpen så syntes jeg at hun godt kunne legge ut grunngivelsen. Jeg skrev det på en pen måte, det var ikke noe ufint i oppfordringa.

Men nei. Hun reagerte med å slette og blokkere meg, og ved å kommentere at jeg som ikke har barn, bare to katter, ikke kunne si noe om det å ha barn. Å kalle henne hånlig var å si det pent. At det også var rimelig feigt siden jeg ikke kunne ta igjen på grunn av blokkeringa er en annen sak.

Les også: Hvorfor du snart kommer til å dø: Koronaviruset, 5G og andre ting som myndighetene har skapt for å drepe deg

Så har vi den uttalt kristne personen som skrev «be for (ofrene for en eller annen katastrofe som jeg ikke husker hva var)». Så jeg spurte hvorfor. Kun det. Hvorfor. Noe skikkelig svar fikk jeg ikke, kun svar av typen «you are a special kind of stupid, aren’t you?». Jeg syntes ikke det var spesielt kristent, og det skrev jeg, men da fikk jeg bare mer. Ikke noe svar på hvorfor man skal gjøre noe så totalt meningsløst som å be for noen. Selvfølgelig slettet hun meg.

Enkelte mennesker påstår ting uten eller med dårlig dokumentasjon. Som at vaksiner er farlig for deg, covid 19 har blitt laget i et laboratorium eller at Bill Gates vil chippe oss alle. Jeg kommenterer gjerne på sånt, og jeg gjør det for å korrigere det de skriver. Feilinformasjon om såpass viktige ting er farlig, så jeg sier ifra. Ja, jeg skal innrømme at jeg kan være relativt hard i mine kommentarer. Men jeg bruker aldri skjellsord, og jeg holder meg så godt jeg kan til saken. Heller ikke det blir tatt så godt imot.

For noen dager siden var det en person som skrev noe om det hun kalte dysfunksjonelle institusjoner i samfunnet. Hun skrev også noe om at det ikke finnes en objektiv sannhet. Så jeg spurte hva slags institusjoner hun mente, pluss at jeg uttrykte at jeg mener det er feil at det ikke går an å ha en objektiv sannhet. I alle fall om relativt ukompliserte ting.

Resultatet var ei rimelig sint privat melding om at jeg måtte slutte å kommentere på veggen hennes, ellers måtte hun slette meg fra vennelista. Jeg hadde riktig nok ikke vært ufin, som hun skrev, men det var visst galt likevel. Vi hadde ifølge henne en avtale om at jeg ikke skulle kommentere på veggen hennes. Jeg kunne ikke huske en slik avtale, og jeg fant heller ikke noe om det i chatten fra den gang vi snakket slike ting. Jeg kommer forsåvidt aldri til å gå med på noe sånt heller, så det var ikke overraskende. Jeg kommenterte at hvis hun ikke tålte kritiske spørsmål, så burde hun slutte å poste ting offentlig. Og din private vegg på Facebook er faktisk offentlig.

Selvsagt ble jeg slettet, og det er helt greit. Det sparer meg for mye arbeid. Nå skal jeg ikke gjøre meg selv mer hellig enn paven, men jeg føler faktisk et ansvar for å korrigere feilaktige påstander folk kommer med. I alle fall når det er så viktige ting som vaksiner og slikt. Når hun nå har slettet meg, så får jeg ikke det hun skriver opp i oppdateringene på Facebook, og jeg har heller ikke noe ansvar. Tusen takk for det!

Poenget med det jeg skriver er (hvis du ikke alt har skjønt det) at du må tåle å bli motsagt hvis du sier eller skriver noe i det offentlige. Hvis du er et snøfnugg som ikke tåler det, la vær å ytre deg, eller hold deg til lukkede forum med et svært lavt antall medlemmer.

Ytringsfrihet er ikke frihet fra å bli kritisert, det er frihet til å ytre hva du mener uansett hvor merkelig det kan fremstå for andre. Men du må tåle det som kommer i retur så lenge det er saklig. Trusler og sjikane er selvfølgelig aldri greit.

Jeg hater ekkokammere intenst. I et ekkokammer er det ikke tillatt å ha andre meninger enn de populære, og det er ikke lov å stille kritiske spørsmål. For mye enighet har aldri ført til utvikling. Men det må selvsagt holde seg saklig og unngå personangrep. Når folk setter igang med sistnevnte vet man at de ikke har noen særlige argumenter. Da har de tapt.

Så vær så snill, ikke vær sånn. Regn med at folk vil plukke meningene og påstandene dine fra hverandre. Og husk at utrolige påstander krever utrolige bevis. Hvis du sier at du har blitt bortført av en ufo, så må du ha noen vanvittig gode beviser for det. Eller hold kjeft!
Follow my blog with Bloglovin

Posted in meninger, politikk, Samfunn and tagged , , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.